Wegens drukte bij ons en PostNL kan uw pakket mogelijk vertraagd zijn. Lees meer >
DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Glutentest

We horen tegenwoordig steeds vaker dat mensen glutenintolerant zijn. Hier leest u er meer over: wat zijn gluten eigenlijk, wat is glutenintolerantie en hoe werkt een glutentest?Lees meer

Gluten en glutenintolerantie

Gluten zijn eiwitten die in granen zitten. Zo komt het voor in onder andere tarwe, rogge, gerst, spelt en bijvoorbeeld couscous of bulgur. Als u glutenintolerantie hebt kun u niet tegen deze gluten. Vaak wordt gesproken over een glutenallergie. Dat is echter fout, want als u niet tegen gluten kunt, hebt u Coeliakie, oftewel glutenintolerantie, en dat is geen allergie maar een auto-immuunziekte.

Een auto-imuunziekte hebt u als uw afweersysteem van uw lichaam niet meer goed werkt. Dat immuunsysteem beschermt u tegen bacteriën, virussen en andere ongewenste indringers van buitenaf. Als u een auto-immuunziekte hebt, ziet het afweersysteem niet meer het verschil tussen lichaamsvreemde en lichaamseigen stoffen. Uw afweersysteem gaat dan uw organen en weefsels ‘aanvallen’. Dat is ook wat gebeurt als u Coeliakie of glutenintolerantie hebt.

Dunne darm wordt aangevallen

Als u Coeliaki hebt ziet het afweersysteem gluten als gevaarlijke stoffen, uw immuunsysteem werkt dan overgevoelig. Het vecht tegen indringers met anti-lichamen die ontstekingsreacties geven aan het darmslijmvlies. De darmvlokken in uw dunne darm gaan daardoor kapot. Na verloop van tijd kan het darmslijmvlies kapot gaan en dan kan het belangrijke voedingsstoffen niet meer opnemen.

Glutenintolerantie herkennen

Als u vaak last hebt van buikpijn hebt, darmklachten, diarree en verstoppingen vaker dan zelden voorkomen en u veel moe bent, zou het kunnen dat u Couliakie hebt. Een glutentest kan dan wat meer duidelijkheid scheppen. En dat kan gewoon thuis! U prikt bij zo’n zelftest in uw vinger, daaruit komt een beetje bloed dat wordt opgevangen in een buisje. De test controleert dan op de aanwezigheid van de anti-lichamen waarmee uw immuunsysteem tegen de gluten vecht. Als de anti-lichamen aanwezig zijn, zou dat kunnen duiden op Coeliakie, oftwel glutenintolerantie. DeOnlineDrogist.nl verkoopt de glutentest van Test Jezelf die u thuis kunt doen.

Let op: hoewel de zelftest van Testjezelf een betrouwbaarheid heeft van 97%, kan het zo zijn dat de test laat zien dat u niet glutenintolerant bent, terwijl dat misschien wel zo is. Ga daarom bij twijfel of aanhouding van klachten naar de huisarts. Als de test aangeeft dat u glutenintolerant bent, is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor vervolgonderzoek.